VÄLKOMMEN NOLLAN! <3

Välkommen till Studentlivet.se!

Grattis till din antagning vid Linköpings Universitet och början på ditt studentliv!
Här kan du hitta massa bra information som kan hjälpa dig under dina första veckor på campus. 

 
Studentlivet.se är en informationsplattform som ska underlätta och tillgängliggöra information och studiesociala aktiviteter för alla studenter vid LiU. Här kan du läsa om allt som händer, föreningar, event, boende och framtid.

 
If you are an international student, we also recommend you to read this page for more information about how it is to live in Sweden.
 

Välkommen till Studentlivet.se – din guide till studentlivet vid Linköpings universitet!

På vår webbplats hittar du allt du behöver för att få ut det mesta av din tid som student vid LiU. Vi erbjuder en mängd resurser och information för att hjälpa dig navigera genom alla aspekter av studentlivet, inklusive:

Kom in i studentlivet!

En stor och viktig del av studentlivet är det sociala. På campus finns många möjligheter att hitta nya vänner; bland annat att gå med i en förening. På Studentlivet.se har vi ett föreningsgalleri där du enkelt kan hitta föreningen som just du vill borde bli del av; samt kontaktuppgifter till dem. 🔍

Registrera dig på Orbi!

Många av evenemangen och festerna som händer på LiU har biljetter och information via appen Orbi, så se till att ladda ner den och skapa ett konto för att inte missa något! Du behöver registrera dig med din LiU-mejl, den får du som ny student tillgång till via minit.liu.se från och med den 8e Januari 2024.

Läs mer och ladda ner Orbi-appen här!

NOLLANS CHECKLISTA ✅

Är du taggad på att äntligen få börja studentlivet? Nedan finner du en checklista som kan vara bra att kika igenom för att få en så bra mottagning som möjligt!

1. Lös bostaden! 🏠
Det må vara uppenbart men att fixa bostad är ju inte alltid det lättaste. Det är högt tryck så här års och det kan ibland kännas omöjligt. Har du ännu inte hunnit fixa bostad finns Kombo för att hjälpa dig, det är en hyresgästförening för studenter vid Linköpings Universitet som hjälper dig med allt som har med bostad att göra! 
→ Till Kombos hemsida

3. Meal prep – din räddare i nöden! 🍽️
Innan Nolle-P rekommenderar vi varmt att du fyller kylen med matlådor. Mellan alla aktiviteter är det ju såklart extra viktigt att få i sig nog näring så man hinner med allt skoj. Goda och studentvänliga recept hittar du nedan:
https://recept.se/artikel/studentmat-enkla-billiga-recept
https://www.ica.se/artikel/maxa-din-matlada/

5. Få stenkoll på ditt schema! 📅

Du har schemat till alla kurser tillgängliga på TimeEdit. För att få ytterligare koll rekommenderar vi att du prenumererar på dina kurser. Det gör du enkelt genom att gå in på kursen via TimeEdit, klicka på “prenumerera” och kopiera länken. Den kan du sedan importera i din egen google-kalender.

Vill du istället satsa på analogt schema kan du alltid skriva över ditt schema i en almanacka, som du kan köpa till ett förmånligt pris på Bokab som ligger i Kårallen, campus Valla. 

2. Cykeln – studentens bästa vän. 🚲
Att införskaffa en cykel hjälper dig i den inledande perioden när du smidigt vill ta dig från en plats till en annan. Blocket.se är ett perfekt ställe att hitta en begnand cykel till ett rimligt pris. Skulle cykeln gå sönder kan du också besöka M-verkstan som är maskinteknologernas cykelverkstad för alla LiU-studenter!

4. Ladda ner apparna som gör studentlivet smidigt:
LiU-appen: Här kan du bland annat se ditt schma, se en karta över campus, hålla koll på campusbussen, m.m.
Orbi: Här kan du skaffa biljetter till alla olika event som sker på campus! 
Stuk.co: Studentkort i mobilen! Här kan du nyttja dina rabatter. 

6. Få koll på instagram! 😎
Ett sätt att hålla koll på allt kul på campus är att följa instagram-kontona för de olika sektionerna och studentföreningarna som du intresserar dig för. För en bredare överblick över det som sker på campus är Studentlivet.se ett konto som uppdaterar dig om sånt som är bra att veta, samt massa tävlingar!

Vad pluggar snyggingen i rosa ovven?

Du behöver inte undra längre! Med vår Ovve-guide kan du komma ett steg närmare ditt livs kärlek… Eller kanske bara få bättre koll på vilken färg som tillhör vilken sektion. I vilket fall kan det vara värt att kika igenom!

Till Ovveguiden

Nya vänner + erfarenheter + förmåner = IDEELLT ENGAGEMANG

Det är på Kårhusen som studenter kan umgås, plugga, festa & mycket mer! För att möjliggöra detta engagerar sig flera studenter idéellt. På kårhusen finns många olika roller att prova på; stå i baren, laga mat i köket, anordna quiz… rollerna är många! Vill du se till att studentlivet ska bli så bra som möjligt, samtidigt som du piffar CV:et och träffar nya vänner? Osäker på vart just du skulle passa in? Gör vårt Passa På Campus-Quiz!

Till Quizet

12 BEGREPP NOLLAN BÖR KÄNNA TILL

Studentlivet är fyllt av massa nytt och det kan kännas som mycket i början. Som student kommer du få lära dig nya begrepp,  fraser, här listar vi 12 stycken du redan idag kan börja använda dig av!

  • AK (Akademisk kvart)

    Den extra kvarten som ofta läggs på i studentsammanhang, har du föreläsning kl 15 brukar den alltså ofta börja 15.15 Dubbel AK finns också, då börjar föreläsningen 15:30. Traditionen började på den tiden då varje student inte hade en egen klocka utan fick lita till kyrkklockans slag. När den slagit timman hade studenten en kvart på sig att hinna till föreläsningen.

  • Kravall

    Studentfest med krav på overall! Begreppet myntades i kårhuset Ryds Herrgård i Linköping och anordnades då i samband med avslut på tentaperioden.

  • Sittning

    En mer formell studentfest där man ofta blir serverad mat och bör klä upp sig i en lite finare utstyrsel. Ofta bjuds det på underhållning i form av s.k “gyckel”.

  • Gyckel

    Även kallat spex består ofta utav en sång eller annan underhållning.

  • Nollan

    Nyantagen student! Benämningen kommer från det faktum att studenten i fråga ännu inte fått några högskolepoäng.

  • Festerist

    Student som är med i ett festeri där denna hjälper till att anordna fester och tillställningar. Festerister utmärks vanligen genom sin klädsel, ofta bär de någon form av overall eller utstyrsel som markerar vilket festeri denne är med i.

  • Fadder

    Ditt stöd under Nolle-p! Faddrarna är studenter från föregående år som välkomnar de nya studenterna till universitetet. De hjälper dig få en bra start på dina studier men är möjliggör även alla roliga aktiviteter!

     

  • Tenta

    Ett större prov som examinerar dig inom ett visst område. Vanligtvis har du tentamen i slutet av en kurs. Klarar du den inte blir det Omtenta!

  • Seminarium

    En undervisningsform som bygger på att studenterna är aktiva och diskuterar med läraren eller handledaren och med varandra.

  • Stad i Ljus

    Även känt som studenternas nationalsång. En populär ballad som ofta spelas i slutet av kvällen; denna hit kan vara bra att lära sig utantill.

  • Klägg

    Billigt snask som man kan köpa i Baljan (studentdrivet fik på Campus Valla)!

  • Kårhus

    En byggnad som studentkårer använder för sin verksamhet. Linköpings universitet har 6 stycken: Kårhusett, Kårallen, HG, Kollektivet, Örat och Trappan. Där kan du plugga för tentor och gå på sittning, pub och quiz bland annat!

Dare To Care - Jobbar mot sexuella trakasserier

Det allra viktigaste för ett bra studentliv är att alla känner sig trygga. Tillsammans skapar vi en miljö där alla ska trivas och för att uppnå detta gäller det att hålla sig informerad om hur vi bör förhålla oss till varandra. På Linköping Universitet arbetar man med Dare2Care som belyser och motverkar sexuella trakasserier på Campus Linköping.

Läs mer om Dare to Care

Om något skulle hända

Det är viktigt att få tala ut om du känner dig otrygg eller blir utsatt på något vis. På kårhusen finns alltid vakter och personal som kan hjälpa dig på plats. Du kan även anmäla otrygga händelser i kårhusens trygghetsformulär. Dina uppgifter är alltid anonyma. 

Utöver trygghetsformuläret finns även andra resurser att nyttja, som studenthälsan som du når via liunet, samt 1177 och Kvinnofridslinjen (som är tillgänlig för alla oavsett kön).

 

Translate
Översätt