Starta förening

Här har vi samlat information och resurser du kan behöva för att starta och driva föreningar vid Linköpings universitet. Vi stöttar dig och din förening genom hela processen, från idé till verklighet, och erbjuder både miljöstöd och kulturstöd för att hjälpa er att utveckla och verka för ett hållbart och kulturellt rikt studentliv. I slutet av sidan har vi även samlat en liten lista med vanliga frågor och svar!

Hur du startar en förening

Hittar du ingen förening som du tycker passar det du vill, starta en ny förening! Att starta och driva en förening är ett utmärkt sätt att engagera dig som student, träffa nya vänner och göra skillnad på campus. Det behöver dessutom inte vara så svårt som det kanske först verkar! För att underlätta har vi skapat en liten steg-för-steg gudie nedan som du kan följa om du vill.

Tips! Är du ny till föreningslivet, eller kanske känner du dig lite ringrostig i alla konstiga ord? I checklistan nedan finns mallar med förklaringar för några dokument du behöver som du gärna får använda!

 1. Bestäm vad syftet med föreningen ska vara
  Syftet kan vara vad som helst, stort som litet! I föreningsgalleriet ser du föreningar som redan finns på campus och är LUST-godkända (mer om det lite längre ner!), där kanske du kan få inspiration för syftet med just din förening!
 2. Hitta några vänner som vill vara med i din förening
  Det finns ingen övre gräns för hur stor en förening kan vara, desto större desto roligare! Vi rekommenderar att ni är åtminstone tre personer.
 3. Skriv stadgar
  Stadgar, alltså de grundläggande reglerna för din förening, sätter ramarna för er verksamhet och är ett krav om ni t.ex. vill söka bidrag eller bli LUST-godkända. Det här kan kännas krångligt och komplicerat, därför har vi tagit fram en mall som ni gärna får använda! Du kan läsa mer om vad som ska finnas i stadgan på Skatteverkets hemsida.
 4. Håll ett årsmöte
  Nu är ni nästan i mål! På årsmötet ska ni fastställa era stadgar, och besluta t.ex. besluta om vilka som ska sitta i styrelsen. Exempel på kallelse hittar du här. Tänk på att ni också måste föra ett protokoll, så att ni vet vad ni pratat om och kan bevisa det för andra. Oftast skriver man beslutsprotokoll, man skriver alltså bara ned vad man beslutat och inte exakt vad alla sagt. Om du vill kan du använda vår protokollsmall.
 5. Om ni vill, ansök om ett organisationnummer från Skatteverket
  Ett organisationsnummer fungerar ungefär som ett personnummer fast för en förening. Det är unikt för er, och ni måste ha ett om ni t.ex. vill starta ett bankkonto och för att kunna söka de flesta bidrag. Det kostar ingenting att skaffa eller ha ett organisationsnummer.
 6. Om ni vill, starta ett bankkonto för föreningen
  Att ha ett eget bankkonto för föreningen är inte ett måste, men det kan underlätta för att lätt se hur mycket pengar som föreningen har och säkerställa att föreningens pengar bara används till föreningen. Många banker erbjuder möjligheten att starta flera konton gratis som privatperson, så det kan vara ett tips till en början.
 7. Om ni har ett organsationsnummer, ansök om att slippa deklarera
  Alla företag och föreningar i Sverige måste deklarera sina inkomster, om man inte uppfyller vissa undantagskrav. Turligt nog för er så uppfyller nästan alla mindre ideella föreningar detta krav, och vi rekommenderar därför att ni fyller i blankett SKV 2501 och skickar den till Skatteverket så slipper ni skicka in en deklaration i fem år. När de fem åren gått kan ni ansöka om att slippa det i fem år till, och fortsätta så så länge ni uppfyller kraven.

Grattis, nu har du en förening! Vi rekommenderar också att du ansöker om att bli en LUST-godkänd studentförening (mer om det nedan!) för att lättare kunna marknadsföra din förening och dessutom få massa najs förmåner på campus, helt gratis!

LUST-godkända föreningar

Linköpings Universitets Studentkårer (LUST) är en förening för de tre studentkårerna vid LiU att bedriva gemensam studentpolitik mot framförallt universitetet och kommunerna. LUST har även fått i uppdrag av LiU att tillsätta studeranderepresentanter på central nivå vid Linköpings Universitet, samt utfärda LUST-godkännanden till studentföreningar. Utöver detta förvaltar LUST en minnesfond till minne av Christer Carlsson. Du kan läsa mer om fonden på LinTeks hemsida (alla föreningar kan söka medel från fonden!).

Att en förening är LUST-godkänd innebär att en förening uppfyller de krav som kårerna har satt tillsammans med universitet, i syfte att uppehålla ett så bra studentliv som möjligt med en rik studentkultur av demokratiska föreningar. Som LUST-godkänd förening får du:

 • Tillgång till 2 inloggningar för föreningen i TimeEdit, för lokalbokning till föreningens verksamhet.
 • Möjlighet att måla föreningens märke i märkesbacken på Campus Valla, Campus Norrköping eller Campus US.
 • Möjlighet att marknadsföra sig på studentlivet.se i listan över studentföreningar.
 • Möjlighet att boka lakansplatser samt bubblor på Campus Valla och Kårhuset Örat.
 • Möjlighet att hyra lokaler av Kårservice.
 • Möjlighet att ställa ut din förening på Kalasmottagningen.
 • Möjlighet att hyra förråd av Kårservice i exempelvis A-huset, B-huset och Gula ladan.

Att vara LUST-godkänd innebär även att du har några krav på dig som förening, där det största och viktigaste kravet är att du ska vara en demokratisk förening som i huvudsak är för personer på Linköpings Universitet. Som LUST-godkänd förening är det eran skyldighet att:

 • Vara en demokratisk förening.
 • Föreningen och dess verksamhet ska bidra till en god studentkultur och ej skada LiUs, kårernas eller Kårservice rykte.
 • Minst en gång per år uppdatera föreningens kontaktuppgifter.
 • Vid ändring av stadgan skicka in den nya stadgan till LUST-styrelsen.
 • Minst 51 % av föreningens medlemmar ska vara studenter, alumner eller anställda vid Linköpings universitet.

För att ansöka om att bli LUST-godkänd behöver du fylla i denna mall och bifoga den till detta formulär. När ni ansöker om att bli LUST-godkända så ska ni också utse två kontakptersoner, det är personer som blir kontaktade av LUST, LiU eller Kårservice vid behov. Förslagsvis är en av kontaktpersonerna ordförande för föreningen. Glöm inte att också uppdatera detta när ni byter kontaktpersoner, detta gör ni genom att mejla detta forumlär till forening@lust.liu.se!

Om du vill komma i kontakt med LUST så kan du skicka ett mejl till styrelsens ordförande på ordforande@lust.liu.se. Tillsammans kan vi skapa ett engagerat, hållbart och kulturellt rikt studentliv för alla att njuta av!

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat några vanliga frågor som burkar dyka upp i samband med att man ska starta en förening. Hittar du inte svaret på din fråga? Skicka ett mejl till ordforande@lust.liu.se!

Vanliga frågor och svar

Måste man vara LUST-godkänd för att starta en förening?
Nej, LUST-godkännandet påverkar inte möjligheten att starta förening utan det påverkar endast föreningens möjlighet att t.ex. marknadsföra sig på campus. Ni måste starta en förening, alltså ha ett årsmöte, innan ni kan ansöka om LUST-godkännande.

Måste man vara LUST-godkänd för att kunna starta ett bankkonto?
Nej, för att starta ett bankkonto till föreningen så behöver ni ansöka om ett organisationsnummer från Skatteverket. Detta kan ni göra oavsett om ni är LUST-godkända eller inte.

Måste min förening ha ett eget bankkonto?
Troligtvis inte. Så länge ni inte har en väldigt stor förening så behöver ni inte ha ett eget bankkonto, men det kan vara praktiskt för att tydligt skilja på föreningens pengar och medlemmarnas pengar. Om ni inte vill ha ett bankkonto går det bra att använda t.ex. en styrelsemedlems konto.

Hur lång tid tar det att bli LUST-godkänd?
LUST-styrelsen behandlar alla ansökningar i turodning. När er ansökan har blivit behandlad kommer ni antingen få tillbaka vad som behöver fixas, eller så kommer beslut om godkännande tas på ett styrelsemöte. LUST-styrelsen har möte ungefär var 6:e vecka.

Stöd för föreningar

Miljöstöd:

Som en del av vårt engagemang för hållbarhet erbjuder vi miljöstöd till föreningar som vill arbeta för en grönare och mer hållbar campusmiljö. Genom att söka miljöstöd kan din förening få ekonomiska resurser och praktisk hjälp för att genomföra projekt och aktiviteter som bidrar till en hållbar utveckling. Läs mer om miljöstöd här!

Kulturstöd:

För att främja kulturell mångfald och rikedom på campus erbjuder vi också kulturstöd till föreningar som arbetar med konst, musik, teater och andra kulturella aktiviteter. Genom att söka kulturstöd kan din förening få ekonomiskt stöd och hjälp att genomföra evenemang och projekt som bidrar till ett levande och kreativt studentliv. Läs mer om kulturstöd här!

Translate »