Ovve

Ovve-guide

Overallen, eller ovven, är ett av de största inslagen i studentkulturen vid LiU. Alla utbildningsprogram med tillhörande sektion har en unik overall. Overaller finns på fler universitet i Sverige, och även lite utomlands.

Overallen består av en overall, eller i vissa fall hängslebyxor, och pryds med påsydda märken. Färgkombinationen består av både själva overallen och i vissa fall kontrasterande revärer (band längs byxbenens yttre sidor) på så vis kan du särskilja mellan olika program eller inriktningar. Det är vanligt att både föreningar och evenemang har sina egna märken, och märkena på din overall säger lika mycket om dig som vilken grundfärg din overall har.

Overallen är ett mångsidigt plagg som både visar identitet och är praktiskt – ett plagg att hänga i, att festa i, eller när du målar märkesbacken. Traditionen säger att du inte får tvätta sin overall utan att ha på sig den samtidigt – så ett bad kanske kan vara lämpligt om ovven blivit smutsig?

Märken får du köpa i samband med ett biljettsläpp, ett event eller via din förening. När du varit på ett event och vet vad du tycker om det kan du placera märket för att indikera gillande eller ogillande. En placering nära grenen på overallen innebär gillande, och en placering på rumpan innebär ett ogillande. Något annat du ska ha på overallen är ditt namn, och detta sys vanligen på höger ben.

Köpa ovve, märken och annat

Overaller säljs av sektionerna, och under din första termin brukar din sektion ha försäljning av overaller. Märken säljs i samband med evenemang, men finns också att köpa på kårhusen och på Unicrew Store (som ligger här) på campus Valla. Är du medlem i en förening brukar föreningen sälja märken till medlemmar.

På BokAB vid norra ingången till Kårallen på campus Valla, kan man köpa vissa märken samt revärer mm som ska sitta på ovven, se BokABs hemsida för mer information.

Ovve-guiden

Translate »