Välkommen till studentlivet.se – För ett bättre och roligare studentliv!

Studenter vid LIU som sitter och kollar mot kameran

Bo i Norrköping

Hur är livet i Norrköping? Här kan du läsa mer om vad Norrköping har att erbjuda både för dig under din studietid och efter examen.

Studenter vid LIU som sitter och kollar mot kameran

Student i Norrköping

Underhållning

Är du sugen på film finns Cnema bara ett stenkast från Campus och här visas filmer som inte annars visas på bio, till ett rabatterat pris för studenter. Och visste du att det finns studentrabatt på stans biograf under veckorna? På Visit Norrköping hittar du tips på ställen att äta på och massor med andra förslag på vad du kan göra i staden.

Träning

Det finns en uppsjö etablerade gym inne i stan och för träning utanför gymmet finns tennisplaner och poolområde bort mot Himmelstalundsfältet. Vill du träningssimma eller gå på relaxen så ligger stans badhus inom promenadavstånd från Söder Tull. För dig som vill testa något nytt finns exempelvis en klätterhall och ett squashcenter i närheten av resecentrum.

Shopping

Norrköping har förutom Norrköping City även två större shoppingområden utanför promenaderna – Mirum Galleria och Ingelsta Shopping. Till Mirum Gallerias 60 butiker under ett tak tar du dig lättast till fots eller med spårvagn 2. Till Ingelsta tar buss linje 117 eller 115 dig dit.

Transporter

Det finns många sätt att ta sig runt i Norrköping. Spårvagn, buss, eller varför inte gå eller cykla?

Våga ta spånkan

Spårvagnen är ett smidigt sätt att ta sig runt. Det finns bara två linjer och de går relativt ofta och sent på kvällarna. Det är kort mellan hållplatserna så du behöver inte hamna allt för långt bort om du missat att hoppa av. Här finns en karta där du kan se hur både 2:an och 3:an går. Se spårvagnarna som en tunnelbana, eller en Hop-On-Hop-Off buss. De är till för att göra livet enkelt och flexibelt. Läs mer under Östgötatrafiken.

Campusbussen

Campusbussen är den linje som tar alla studenter, men även de utanför studentbubblan, mellan Norrköping och Linköping. Blippa ditt Liu-ID i kortläsaren så åker du utan att betala en krona. Här får du cirka 45 minuter gratis tid till att läsa kurslitteratur, plugga inför tentan eller varför inte ta en tupplur om dagen varit lång? Bussarna går cirka en gång i timmen måndag till fredag.

Hitta tidtabellen, trafikinformation och annat om Campusbussen på Linköpings universitets hemsida.

Tips! Campusbussens slutstation är universitetssjukhuset i Linköping, US. Därifrån kan du gå genom trädgårdsföreningen, då hamnar du mitt inne i stan och kan testa på shoppingen och uteserveringarna där. Men glöm inte att campusbussen slutar gå runt 19 på vardagarna så efter det och på helgerna är det Östgötapendeln som gäller.

Östgötatrafiken

Det finns även lokalbussar och tåg som tar dig runt om i Norrköping men även långt utanför stan. Hos Östgötatrafiken kan du söka efter hållplatser, titta i tidtabeller eller leta dig fram via deras karta för att hitta dit du ska.

Reser du mycket kan ett månadskort vara bra. Då behöver du inte fundera utan kan hoppa på och av hur mycket du vill. Glöm inte att blippa kortet när du går på, annars blir kontrollanterna irriterade. Reser du bara ibland är reskassa perfekt. Du laddar på ett kort med minst 100 kr och väljer biljett i kortläsaren när du går på.

Hos Östgötatrafiken finns all information du behöver. Glöm inte att ladda ner deras app för att lätt kunna söka resor och köpa biljetter när du är på språng.

Upptäcka till fots

Norrköping är en precis lagom stor stad att man kan gå till nästan allt. Det finns mycket att se och upptäcka. Precis vid campus Norrköping böjar Åbackarna, eller som det i folkmun kallas ”att gå runt strömmen”. Följ bara vattnet bort mot Folkparken, Brostugans Örtagård och Himmelstalund där stråket vänder tillbaka via Rhododendrondalen och Färgargården.

Ett annat fint stråk är Vrinneviskogen. Där finns flera motionsspår, ett utegym och minigolf. Perfekt för dig som vill träna eller ta en promenad i frisk luft och rensa tankarna från tentor och annat plugg.

Så knyt dina skönaste sneakers och börja gå. I Norrköping finns mycket att upptäcka till fots.

Nästa steg

Att som student tidigt hamna i kontakt med näringslivet banar självklart väg för tiden efter studierna. Sedan länge finns det ett etablerat samarbete mellan Linköpings universitet och Norrköpings kommun kring olika typer av studentarbeten och praktik under utbildningstiden. Att starta eget är kanske inte för alla, men för de som känner entreprenörglöden i sig är Norrköping definitivt rätt stad att låta den sätta fart.

Hitta arbete

I Norrköping finns jobb för dig. Vi är Sveriges nionde största kommun med 140 000 invånare och vi växer stadigt år efter år. Våra största branscher är vård och omsorg, handel, tillverkning och utbildning. Byggsektorn är på stark framfart och när arbetet med Ostlänken, den största infrastrukturinvesteringen i modern tid, är igång stärker vi vår position som en av Sveriges mest intressanta tillväxtregioner.

Studenter i norrköping som går mot kameran nedför märkesbacken

Studentmedarbetare

Redan innan du tagit examen har du möjlighet att få in en fot i arbetslivet i kommunen. När du läser ditt sista år på ett program vid Linköpings universitet kan du söka ledig plats som studentmedarbetare i Norrköpings kommun.

Som studentmedarbetare får du goda möjligheter att omsätta dina teoretiska kunskaper till praktik samtidigt som du får värdefull arbetslivserfarenhet. Som studentmedarbetare är du viktig för kommunen eftersom du bidrar med ny kunskap och nya infallsvinklar inom det aktuella kompetensområdet.

Unitalent

Unitalent erbjuder studenter kvalitativa, spännande och lärorika konsultuppdrag under studietiden. Konsultuppdragen varierar i omfattning, från extra arbete ett antal timmar i veckan, till arbete på heltid under en viss period. Uppdragen är kvalificerade och ligger i linje med din utbildning vilket gör dem till en värdefull merit för framtiden.

Careergate

LiU CareerGate är en jobbsida för studenter och nyexaminerade från LiU. Jobbsidan är ett samarbete mellan Linköpings universitet och Graduateland ApS. Du som student har möjlighet att skapa en personlig profil och anpassa dina sidor utifrån studieinriktning, kompetenser och önskemål om jobb. Du kan också prenumerera på annonser från flera hundra olika företag och därmed vara uppdaterad om relevanta jobb som passar just dig.

Starta eget företag efter studierna

InGenious

InGenious är en först och främst en kurs som kopplar ihop studenter vid Linköpings universitet med näringslivet – en kurs som kanske senare utmynnar i uppstart av eget företag, vem vet. I InGenious-projekt jobbar studenter skarpt med projektarbete i gruppform – och får högskolepoäng för det. Lösningar framtagna inom InGenious ägs av projektgruppen. Vill uppdragsgivaren använda dessa, eller fortsätta att utveckla dem i egen regi, behöver de först köpa rättigheterna. Hela köpeskillingen tillfaller projektgruppen.

Norrköping Science Park (NOSP)

NOSP – Norrköping Science Park bedriver verksamhet inom flera områden kopplade till nyföretagande och företagsutveckling. Lokalen Coffice ligger i hjärtat av industriområdet i Norrköping och är mötesplatsen för studenter, bolag och nyföretagare. NOSP hjälper dig med coachning, matchning och utbildning och för dig som har en affärsidé finns en startup-kurs där du lära dig starta, leda och utveckla företag. Detta i en kreativ miljö, sida vid sida med andra bolag och människor där möjligheterna för utbyten och samarbeten flödar likt gratis kaffe (som förresten också finns).

LiU Innovation

LiU Innovation hjälper studenter, forskare och anställda med idéutveckling från tidig idé till färdig produkt eller tjänst. Här finns elva innovationsrådgivare som ger stöd kring bland annat företagsstart, finansierings- och patentfrågor samt har ett bra nätverk inom innovationssystemet. LiU Innovation arbetar under sekretess och är kostnadsfritt för dig vid LiU. Ett tips är att slänga iväg ett mail och gå och ta en kopp kaffe som första steg!

LEAD – LiU Entrepreneurship and Development

LEAD – LiU Entrepreneurship and Development är verksamma i Norrköping och Linköping och ägs av Linköpings universitet via det helägda dotterbolaget LiU Holding AB. LEAD är en företagsinkubator som accelererar utvecklingen av start-ups genom att förse innovatörer och entreprenörer med en bredd av riktade resurser och tjänster för att nå snabbare och säkrare tillväxt. Något för dig med ett företag som vill växa, med andra ord!

NyföretagarCentrum

NyföretagarCentrum ger dig som funderar på att starta eget företag – eller redan har startat – kostnadsfri rådgivning. De har rådgivare som hjälper dig med din affärsidé, frågor kring budget, marknadsföring eller annat som rör företagande. Rådgivningen är helt kostnadsfri tack vare ett nätverk av samarbetspartners som stöder dem med både finansiella medel och personlig expertis och engagemang.