Välkommen till studentlivet.se – För ett bättre och roligare studentliv!

Bild på två person i fadder t-shirtar i klubb med neonljus

Aktörer

I studentlivet stöter du på en mängd olika föreningar och projekt. Men hur hänger de ihop? Alla föreningar är ideella föreningar som även är LUST-godkända, vilket bland annat innebär att de ska vara demokratiska, bestå av en majoritet av studenter och därmed erhåller de vissa fördelar och får verka vid LiU. Många föreningar driver projekt som också syns, förutom själva föreningen.

Bild på två person i fadder t-shirtar i klubb med neonljus

Det finns olika typer av föreningar och här reder vi ut begreppen:

Studentkår

En studentkår är en ideell förening som sysslar med att bedriva verksamhet som gagnar studenternas intresse gentemot universitetet. De arbetar med att samordna utbildningsbevakningen, bevaka studenternas arbetsmiljö och har hand om studiesociala frågor. Studentkårerna får i uppdrag av LiU att driva denna verksamhet, och får därmed ett visst bidrag från LiU. Det finns tre kårer vid LiU: LinTek (tekniska fakulteten), Consensus (medicinska fakulteten) och StuFF (området utbildningsvetenskap och filosofisk fakultet). 

Sektion

En sektion är en ideell förening kopplad till ett program på LiU. Sektionens uppdrag liknar kårernas, men de fyller också en stor studiesocial funktion då de skapar gemenskap för programmets studenter. Tillsammans med kårerna arbetar de med utbildning, arbetsmiljö och studiesociala frågor. De erhåller vissa bidrag från kårerna för samarbetet kring de här frågorna. 

Föreningar

En studentförening är helt obunden och kan bestå av studenter från vilken fakultet eller program som helst. De kretsar oftast kring ett specifikt intresse. De genomför aktiviteter och event för både sina medlemmar och även icke-medlemmar. Föreningarna får in pengar genom medlemskapsavgifter.